środa, 7 stycznia 2015

Macarons, Makaroniki :)

Makaroniki- to okrągłe, malutkie, ciasteczka migdałowe. Sa leciutkie i zrobione na bazie ubitych białek. 
Posiadają charakterystyczna stopkę. 
Makaroniki powstały we Włoszech i podawane były jako pojedyńcze ciasteczko. Dopiero kiedy sprowadzone je do Francji po pewnym czasie zaczęto składać dwie muszelki za pomocą nadzienia. 
Makaroniki mogą mieć rożne średnice i kształty to tylko od nas zależy jak bedzie wyglądać efekt końcowy. Ja najbardziej lubię wersje okrągłą, ale za to bardziej kombinuje z nadzieniem. 
Z macarons możemy eksperymentować i tworzyć swoje ulubione kompozycje smakowe. 

                      
 


PRZEPIS 
 Potrzebne nam bedą:
 Białka 60g ( powinny stać w temperaturze pokojowej przynajmniej 24 godziny ) 
 Drobny cukier do wypieków 60g
 Zmielone i przesiane migdały 60g
 Cukier puder 120g 
 Miąższ z łaski wanilii 

To jest przepis podstawowy. Jeśli chcemy otrzymać większą porcje, zwiększamy ilośc białek i reszty składników analogicznie do białek np.

180g białek 
180g cukru do wypieków 
180g migdałów 
360g cukru pudru 
I tak możemy postępować z każda ilością.

Oczywiście migdały możemy zastępować innym orzechami np. pistacje, nerkowce, włoskie
 
PRZYGOTOWANIE:
 Odmieżamy wagę wszystkich składników i rozdzielamy je do osobnych miseczek. 

 Migdały wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Podczas rozdrabniania dosypujemy do nich łyżkę 
 cukru pudru ( tego wcześniej odmieżonego ) Kiedy widzimy ze migdały są rozdrobnione i sypkie, 
 przesiewamy je do dużej miski, większe kawałki orzechów mielimy jeszcze raz aż bedą drobne. 

 W drugiej misce ubijamy białka z drobnym cukrem. Białka muszą być błyszczące i sztywne. 

 Włączamy piekarnik na 150*C. ( w każdym piekarniku makaroniki bedą piekły sie inaczej, to my sami 
 musimy dobrać odpowiednią moc aby idealnie sie upiekły ) 

 Do miski z migdałami przesiewamy cukier puder i rózgą kuchenna mieszamy te składniki razem. 

 Do mieszanki migdałów z cukrem pudrem dodajemy białka i mieszamy wolnymi ruchami. Kiedy 
 kiedy składniki sie tylko połączą możemy dodać BARWNIK SPOŻYWCZY* lub tylko miąższ z wanili.
 Ważne jest aby masa miała odpowiednią konsystencje. Kiedy na szpatułkę nabierzemy masę to 
 powinna spłynąć z niej jednolitą wstążką. Kiedy to nastąpi kończymy mieszanie aby masa nie była zbyt 
 rozrzedzona.

 Przygotowywujemy blachy. Wykładamy je papierem do pieczenia. Blachy muszą być płaskie, a papier 
 idealnie docięty. Każde załamanie na blasze lub papierze może spowodować popękanie muszelki.

 Do rękawa cukierniczego z założoną okrągła tylką lub tylko ściętego, nakładamy masę. 

 Z rękawa, delikatnie wyciskamy okrągłe ciasteczka ( pamiętajcie ze każde z nich jeszcze sie troche 
 rozleje, wiec zostawcie odstępy ) 

 Kilkukrotnie uderzamy blachą o blat kuchenny aby z makaroników uciekły bąbelki powietrza, które później mogą spowodować popękanie lubi widoczne bąble na powierzchni.

 Tak przygotowane macarons odstawiamy i czekamy aż ich wierzch wyschnie i nie bedzie lepił sie do 
 naszego opuszka palca. Uważajcie aby nie przetrzymać makaroników zbyt długo. 

 Kiedy idealnie wyschną wstawiamy po jednej blasze do piekarnika i pieczemy od 10-15 minut ( czas 
 zależny od pieca ) 

 Po wyjęciu, studzimy. 

* BARWNIK SPOŻYWCZY - możemy dodać aby nasze muszelki miały piękny kolor, jeśli lubisz 
 naturalne kolory lub nie masz barwnika możesz go nie dodawać :) ( polecam barwnik w żelu ) 

      
  

KREM: 
 Przepis na krem waniliowy ( podstawowy ) 
 
 - miękkie masło 40g
 - cukier puder 80g
 - cztery łyżki śmietanki 36 %
 - cukier puder z prawdziwą wanilią 
 
 Masło, cukier i cukier z wanilią wkładamy do miski i ucieramy. Kiedy masło bedzie juz białe i   napowietrzone, dodajemy śmietanę. Ubijamy aż masa bedzie gładka. 

 Tak przygotowanym kremem łączymy dwie muszelki i podajemy  :) 

                      

     


 Przepis pochodzi z tej książki: 
  
                            

                           
   
  
 

    

 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz