wtorek, 6 stycznia 2015

Najprostsze Cupcakes na świecie !

Przepis jest najlepszy i najprostszy ze wszystkich jakie wypróbowałem do tej pory. Idealnie nadają sie do podania ich z kremem lub bitą śmietaną. To od was zależy jak bedzie wyglądał efekt końcowy. Jeśli nie macie czasu na dekorowanie to wystarczy lukier i kolorowa posypka.

Porcja na ok. 20 babeczek 
Czas przygotowania 10 min + 10-15 min pieczenia 

Składniki:
- 125g mąki pszennej, wcześniej przesianej 
- 125g białego cukru 
- 125g bardzo miękkiego masła 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżka mleka
- 2 średnie jaja 

Przygotowanie: 
Piekarnik nastawiamy na 180*C
Blachę na muffiny wykładamy papilotkami.
Wszystkie składniki wkładamy do misy i ucieramy mikserem. Kiedy masa będzie jednolita, przestajemy ucierać aby nie zabardzo napowietrzyć ciasto. Kiedy bedzie mocno napowietrzone babeczki nieładnie wyrosną. 
Nakładamy do połowy papierowych foremek i wkładamy do piekarnika na 10-15 min. 
Kiedy nabiorą złotego koloru możemy je wyjmować i studzić na kratce. S

Dekorowanie zależy od was, ja podam kilka pomysłów jak to zrobić. 

1) Krem maślany, nadzienie z konfitury wiśniowej i dekoracja z lukru plastycznego. 

2) Bita śmietana z mascarpone i posypka 



3) Lukier 

Zdjęcie i przepis pochodzi z książki: 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz